Translate

dinsdag 26 oktober 2010

Alles over acrylverf

Verf: pigmenten en bindmiddel

Verf wordt gemaakt van kleurpigmenten in combinatie met een bindmiddel. Het gebruik van pigmenten gaat terug tot in de oudheid van Grieken en Egyptenaren. Naast traditionele pigmenten zijn er tegenwoordig ook moderne synthetische pigmenten ontwikkeld. Deze hebben als voordeel dat ze veelal niet giftig zijn en dat ze niet verkleuren.
Het bindmiddel bepaalt de verfsoort. Zo heeft olieverf als bindmiddel lijnolie en acrylverf bestaat naast pigmenten uit polyacrylaat. Dit is een soort lijm, wat na droging plastic vormt.

Acrylverf

Acrylverf is een relatief jonge verf, welke sinds 1950 is ontwikkeld. In het begin werd acrylverf voornamelijk gebruikt in de industrie. Tegenwoordig is acrylverf ook heel populair als kunstschilderverf. De kwaliteit van acrylverf wordt nog steeds verder ontwikkeld en verbeterd. Hierbij gaat het vooral om het gebruik van goede en geschikte pigmenten, de colourshift (het verschil in glans tussen natte en droge verf), de mate van elasticiteit en de dikte dan wel vloeibaarheid van de verf.

Schilderen met acrylverf

Acrylverf is heel veelzijdig in gebruik. De verf kan verdund en als aquarel of gouache worden gebruikt. Maar de verf kan ook in dikke lagen met een paletmes worden opgebracht. Vooral wanneer je een gelmedium gebruikt kan acrylverf pasteus en met reliƫf worden verwerkt.

Mediums

Acrylverf kan worden verdund met water. Wanneer je de acrylverf sterk wilt verdunnen, kun je dit het beste doen met een combinatie van water en een medium. Er zijn verschillende mediums voor acrylverf te verkrijgen. Mediums geven een bepaalde mate van glans, verdunnen of geven juist meer volume aan de verf. Daarnaast zijn er ook mediums die de droogtijd van acrylverf vertragen.


medium acrylverf
medium acrylverf


Droogtijd en glacis

Acrylverf droogt snel. Voordeel hiervan is dat je snel kunt werken en gemakkelijk lagen over elkaar heen kunt schilderen (glaceren). Nadeel kan zijn dat je niet heel lang nat in nat kunt schilderen en zoals bij olieverf lang kunt blijven doorwerken in de verf. Acrylverf is relatief snel overschilderbaar en tijdens het schilderen in lagen hoef je geen rekening te houden met mager en vet verhoudingen, zoals bij olieverf wel het geval is.

Metallic en parelmoer

Naast het gangbare palet aan kleuren, is acrylverf ook verkrijgbaar in metallic- en parelmoerkleuren. De metallic acrylverf bevat kleine stukjes brons, zilver of goud. De acrylverf met de parelmoerglans bevat interferentie pigmenten welke bestaan uit kleine micaplaatjes waar titaandioxide op is aangebracht. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat het licht anders terugkaatst. De kleur verandert daardoor afhankelijk van de hoek waaruit je het schilderij bekijkt.


acrylverf parelmoer roze
parelmoer rose

Parelmoer effect

Het effect van het anders terugkaatsende licht kun je goed zelf testen door de parelmoerverf eerst op een wit vel papier te schilderen en daarna ook op een zwart vel papier. Het resultaat is dat de verf op de zwarte ondergrond meer de parelmoerkleur laat zien. Dit komt doordat zwart meer licht absorbeert.


acrylverf parelmoer blauw
Parelmoerblauw op wit en zwart papier

Geen opmerkingen: