Translate

donderdag 29 augustus 2013

En plein air schilderen

En plein air

Het begrip ‘en plein air’ is een Franse uitdrukking welke verwijst naar het schilderen in de buitenlucht.
Buiten schilderen naar waarneming oefent het oog en is een aangename bezigheid.

Met de komst van verf in tubes werd het voor kunstschilders gemakkelijker om buiten te schilderen.
Begin 19e eeuw kwam de industriële productie van kunstenaarsverven op gang en werd verf voor het eerst aangeboden in varkensblaasjes en vanaf ca. 1840 in tubes.
Old Holland MuseumRond 1830 trokken veel schilders vanuit Parijs naar de regio Île-de-France,
waar zij het bos van Fontainebleau en het landschap rondom Chailly en Barbizon naar de natuur schilderden.
In de tijd van het historische klassieke landschap was dit een nieuw fenomeen. Voor veel kunstcritici evenals de Salon uit die tijd was het schilderen ‘en plein air’ onacceptabel. Maar tegenwoordig wordt deze schilderwijze weer meer als traditioneel gezien.

Naast de school van Barbizon, schilderden ook de impressionisten ‘en plein air’. De impressionisten hadden in het bijzonder aandacht voor de werking van het natuurlijke licht. Ook de schilders van de Haagse school werkten veel buiten in het Hollandse landschap.

Wanneer je buiten schildert zijn er een aantal factoren waarmee je rekening dient te houden. Om te beginnen is er het licht wat veranderlijk is.
Afhankelijk van de plaats, weersomstandigheden en tijd, verandert de lichtval. Schaduwen verplaatsen zich en kleuren veranderen, het is dus zaak om snel te werken. Daarnaast is de keuze van de locatie en daarmee de compositie van belang.
Verder zijn natuurlijk de weersomstandigheden van invloed. Regen, kou en een brandende zon kunnen het 'en plein air' schilderen moeilijker maken.

Geen opmerkingen: