Translate

donderdag 12 september 2013

Monoprint, eenvoudig veelzijdig 8

Experimenteer met de mogelijkheden van monoprint

Monoprint is heel geschikt om mee te experimenteren. Omdat je op veel verschillende manieren kunt ingrijpen in het ontwerp, verkrijg je steeds weer een ander resultaat.
Ook speelt het toeval een rol, omdat de inkt soms tijdens het afdrukken uitdijt of zich mengt.  Dit geeft onvoorspelbare en verrassende resultaten.
De dikte van de inkt en de intensiteit van het afdrukken beïnvloeden het uiteindelijke resultaat.
Op de volgende bladzijden staan een aantal afdrukken afgebeeld, welke zijn gemaakt met gecombineerde technieken. Zoals draad, inkt weghalen, water, tamponneren, dikke inkt en  tekenen op de achterzijde. Hierbij is steeds dezelfde geïnkte glasplaat gebruikt.

Eerste afdruk met gecombineerde technieken

Monoprints verder bewerken

De afdruk kan op verschillende manieren verder worden uitgewerkt. Dit kan bijvoorbeeld door met de hand verder te schilderen en/of te tekenen.
Ook mogelijk is de afdruk te gebruiken als een ondergrond voor een andere druktechniek, zoals bijvoorbeeld linoleumdruk of ets.

Milieubewust schoonmaken

Bij het monoprinten werk je met een redelijke hoeveelheid inkt. Wanneer je klaar bent met werken kun je dit eenvoudig verwijderen door met vochtig keukenpapier de glasplaat af te nemen. Vervolgens kan de resterende inkt worden opgenomen met droog keukenpapier. Wanneer je op deze manier de inkt verwijderd is het minder schadelijk voor het milieu dan dat je de glasplaat onder de kraan zou afspoelen.

Monoprinten is heel eenvoudig toe te passen en veelzijdig te gebruiken als druktechniek voor beeldende vormgeving. Daarom is het ook geschikt om door kinderen te worden uitgeoefend.
Het is ook een techniek bij uitstek om mee te experimenteren en de verschillende mogelijkheden al spelenderwijs te verkennen. Bij de punten 3 t/m 6 zijn diverse suggesties gegeven om mee te oefenen. De ervaring die je hierbij opdoet zal je techniek verder verfijnen en  gaandeweg zul je steeds weer nieuwe toepassingen ontdekken.

Kortom, monoprint is eenvoudig veelzijdig!


Lees verder Monoprint, eenvoudig veelzijdig:

Monoprint, eenvoudig veelzijdig 1
Monoprint, tape en touw 2
Monoprinten, water en papier 3
Monoprinten, inkt en afdruk 4
Monoprinten, tamponeren en schilderen 5
Monoprint in kleuren 6
Monoprinten afdrukken 7
Monoprint, experimenteer en verder bewerken 8
 Geen opmerkingen: