Translate

vrijdag 15 maart 2013

Nieuwe neon kleuren van ARA

Irissen in neon 

Echt stralende bloemen kun je schilderen met speciale kleuren, zoals zilver, goud, parelmoer en neonkleuren. Het bijzondere van deze kleuren is hun lichtwerking. De neonkleuren geven echt licht en zijn uitermate fris en sprekend. 
Het effect van zilver, goud en parelmoerkleur is dat deze het licht weerkaatsen en een typische kleur en glans geven. 

Een leuk testje om zelf te doen is om parelmoerverf op een witte en op een zwarte ondergrond te schilderen. Doordat zwart het licht absorbeert, zal de parelmoerkleur veel duidelijker zichtbaar zijn op de donkere ondergrond. 

parelmoerblauw acrylverf
parelmoerblauw acrylverf


Ara Acrylics 

De irissen zijn geschilderd met de nieuwe neon kleuren van Ara Acrylics. Ara (Acrylverf Rietveld Academie) is een op de Gerrit Rietveld Academie ontwikkelde acrylverf. De verf is gemaakt door kunstenaars voor kunstenaars. Het is een acrylverf met een zeer hoge pigmentering, welke kleurzuiver is en niet-vergelend. Het kleurenpalet van Ara bestaat uit 97 kleuren, van standaardkleuren tot goud, parelmoer en neonkleuren. 

Schut Noblesse papier 

Dit werkstuk is gemaakt op een gebroken wit aquarelpapier van Schut Noblesse. Dit aquarelpapier is zuurvrij en gemaakt van 100% katoen. Op het gebroken wit komen de Ara kleuren zeer briljant naar voren. Noblesse is ontwikkeld voor aquarel, maar het is ook heel geschikt voor andere toepassingen, zoals acrylverf. Schut Noblesse is verkrijgbaar in medium fijn, cold pressed en afgewerkt op een 4 zijdig gelijmd blok in 3 formaten. 

Stap 1 
Begin met het maken van een opzetschets met een dun penseel en iets verdunde verf in de kleur gebroken wit. Schilder vervolgens de achtergrond met een groot penseel in vleeskleur donker en titaan wit. Acrylverf is sneldrogend, hierdoor moet je in bepaalde opzichten snel werken. Een voordeel is dat de verf snel overschilderbaar is. 
Stap 2 
Om de leliebloemen te laten sprankelen schilder je ze in de kleuren zilver, neon magenta, neon rood en ultramarijn blauw. De bladeren zijn geschilderd met Neon geel en groen en een beetje titaan wit. De neonkleuren zijn mooi van zichzelf maar ook bij menging met andere kleuren leveren ze verrassend mooie kleuren op. Je kunt de kleuren direct op het palet mengen, maar omdat acrylverf snel droogt, is het ook heel geschikt om in verschillende kleurlagen te schilderen (glacis). 
Stap 3 
Schilder de achtergrond in lagen met neon oranje en briljant roze om extra kleurdiepte te verkrijgen. De contourlijnen van de bloemen zijn geschilderd met alizarine kraplak extra en de lijnen van de bladeren met een mengsel van neon geel met ultramarijn blauw. Voor de bloemknoppen en bloemen onderaan is onder meer titaan wit, neon geel, goud, violet metallic en parellila gebruikt. Gebruikte materialen:

• Schut Noblesse papier 
• Ara Acrylics kleuren (zie afbeelding) 
• Penselen in drie maten Schut Noblesse papier 

Noblesse is de absolute topkwaliteit van papierfabriek Schut. Het is vervaardigd uit 100% katoen en heeft een speciale oppervlakte behandeling ondergaan waardoor u de meest fantastische resultaten kunt behalen. Hoewel het product ontwikkeld is voor aquarelleren, biedt het tevens ondergrond voor veel verschillende andere toepassingen. Verkrijgbaar in medium fijn, cold pressed en mooi afgewerkt op een 4 zijdig gelijmd blok in 3 verschillende formaten. 

Ara Acrylics 

Ara acrylverf wordt geproduceerd in de verffabriek van Old Holland Classic Colours. Om de kwaliteit te garanderen wordt het daar door Old Holland naar eigen recept gemaakt. Naast de standaardkleuren heeft Ara een breed assortiment aan speciale kleuren zoals metallics, parelmoer en neon. De verf heeft een grote kleurkracht en een lichtechtheid op de blauwe wolschaal van minimaal 7 in volle toon en 6 als de tint uitgewit is met titaanwit. De blauwe wolschaal is de internationaal geaccepteerde maat voor lichtechtheid en loopt van 1 tot 8. 

Papierfabriek Schut: www.papschut.nl 
Ara Acrylics: www.aracolours.com 

Dit artikel was te lezen in Atelier Magazine: https://www.ateliermagazine.nl/

Stilleven schilderen met Ara Acrylics

In dit voorbeeld schilder ik een bloemstilleven met Ara acrylics. Ara is een op de Rietveldacademie ontwikkelde acrylverf, welke tegenwoordig komt uit de Oud Hollandsche verffabriek. Ara heeft naast een uitgebreid kleurenpalet ook bijzondere kleuren, zoals goud, zilver, brons, parelmoer, metallic en sinds kort ook neon kleuren. Acrylverf is sneldrogend, voordeel hiervan is dat je gemakkelijk lagen over elkaar heen kunt schilderen. Voor een optimaal resultaat verdun je acrylverf met water en een acrylmedium. Stap 1
Voor je begint met het stilleven schilderen kun je jezelf het volgende afvragen:
Welke onderdelen wil je de nadruk geven? En welke sfeer wil je uitbeelden?
Maak vervolgens een eerste opzet waarin je de compositie bepaald. Gebruik hiervoor een dun penseel en iets verdunde en een lichte kleur verf, bijvoorbeeld Napels geel extra (B 313).Stap 2
Vervolgens kun je met kleur de eerste opzet verder gaan uitwerken. In dit voorbeeld neem ik de kleuren alizarine kraplak extra, lila violet, sagroen lak extra, briljant roze en titaan wit.
Schilder om te beginnen de meest in het oog springende elementen in de compositie van het stilleven. Ga nog niet teveel in detail werken, maar kijk naar licht en donker, de verhoudingen en lijnvoering. Schilder niet te dik, maar met iets verdunde acrylverf.Stap 3
Nu je ongeveer de basis op het doek hebt staan, kun je deze verder corrigeren door bijvoorbeeld de achtergrond te schilderen. Hiermee kun je bepaalde opzetlijnen overschilderen en vormen van de vaas en bloemen verder verbeteren door goed te kijken naar licht en donker effecten.
In dit voorbeeld heb ik de achtergrond voor een deel geschilderd met gebroken wit.Stap 4
Naar waarneming schilderen is voor het grootste deel kijken naar je object! Nu de grote lijn is opgezet kun je meer aandacht gaan besteden aan de verschillende kleurnuances, schaduwwerkingen en de verhoudingen. Ook kan de verf iets dikker worden opgebracht.
In het voorbeeld heb ik het boeket en de vaas verder geschilderd met de kleuren cadmium geel middel, ultramarijn blauw licht, Delfts Pruisisch blauw en titaan wit.Stap 5
De bloemharten zijn geschilderd met cadmium geel licht gemengd met Napels geel extra.
Het bronzen randje van de boerenkan is geschilderd met de kleur brons.Stap 6
Tot slot schilder je de laatste details, verfijn je lijnen en schilder de glimlichten.
In het voorbeeld verfijn ik de glimlichten op de boerenkan en geef ik de bloemen extra kleuraccenten met de kleuren neon geel gemengd met cadmium geel en neon magenta gemengd met briljant roze.Gegevens eindresultaat:
Bloemstilleven, 2012, Ara acrylics op doek, formaat 40x40 cm.

Gebruikte materialen:
Canvas doek 40 x 40 cm.
Ara Acrylics (zie kleuren)
Ara acrylmedium A400
Penselen
Palet
Water

Kleuren Ara Acrylics:Dit artikel was te lezen in Atelier Magazine:
https://www.ateliermagazine.nl/

Informatie over ARA:
http://www.aracolours.com/