Translate

vrijdag 25 juli 2014

Schilderij raamwerk in elkaar zetten

Zelf een raamwerk in elkaar zetten

Het raamwerk voor een schildersdoek kun je zelf zagen en in elkaar zetten of kant en klaar spielatten kopen in de speciaalzaak voor kunstenaarsbenodigdheden. Hier kun je kant en klare spielatten kopen in verschillende maten. Deze zijn eenvoudig in elkaar te zetten. Als je zelf het hout gaat zagen, zorg er dan voor dat de hoeken schuin tegen elkaar en 90 graden haaks zijn (verstekzaag). De buitenste rand van de latten moet een opstaand afgerond randje hebben, zodat het doek los van het raam staat. Eventueel kun je dit bij een houtzagerij laten doen.
Het raamwerk kun je in elkaar zetten met houtlijm, nietjes en spijkers.

Opstaand randje spielat

Het raamwerk verstevigen

In de hoeken van het doek plaats je een platte driehoek ter versteviging. Hoe groter het doek, hoe meer extra latten je ter versteviging moet aanbrengen. Raamwerken boven de 75 cm. hebben extra versteviging nodig.

Bij een vierkant doek kun je dit doen door vier schuine latten in de hoeken te timmeren. Bij een groot rechthoekig doek is een dwarslat in het midden geschikt. Bij een vierkant doek vanaf een meter neem je twee latten die elkaar kruisen. Bij heel grote doeken zijn meerdere dwarslatten nodig.

Zie een aantal voorbeeld schetsen hieronder:

Kleine raamwerken

Groot vierkant raamwerk met twee kruislattenRaamwerken met extra verstevigingslatten

 

Verstevigingslatten 

Gebruik voor de extra verstevigingslatten stevig, maar niet te dik hout, want daardoor komt het schilderij te ver van de muur af. Maak je gebruik van kant en klare spielatten, dan zijn er diverse dwarslatten verkrijgbaar. Deze latten plaats je eenvoudig binnen het raamwerk in de daarvoor bestemde inham in het hout van de spielatten.

Raamwerken tot 75 à 80 cm. hebben spielatten met een breedte van ca. 4,5 cm.
Grotere raamwerken vanaf 80 cm. hebben bredere latten nodig van ca. 6,5 cm.

Afwerking raamwerk

Controleer met een haakse hoek of het raamwerk recht en haakse hoeken heeft. Eventueel kun je de diagonaal aan beide zijden opmeten en vergelijken, deze moeten gelijk zijn.

Voordat je het raamwerk gaat opspannen met doek, moet alle lijm droog zijn.
Schuur de hoeken van het raamwerk licht, zodat deze niet te scherp zijn voor het doek.


Geen opmerkingen: